четверг, 11 февраля 2010 г.

SETU RAHVARÕIVAD.

Rahvarõivad on väga tähtis osa setude kultuurist. Setude rõivastuses on aga peegeldunud kõige ehedamal kujul vene mõjud. Tegelikult on terve setu kultuur tugevalt mõjutatud vene kultuurist - "naabrid", ühine usutunnistus. Samuti on neil riietuses ühised valged rüüd, naistel pealinikud, mehed kandsid vene moodi särki pükste peal, naised kandsid sarafane ja pihikseelikutaolisi rüüsid, mis olid samuti venepärased.
Setu naise riietus koosneb särgist, pihikseelikust, vööst, põllest, pealinikust, peavööst, pikas kuuest, sukkadest ja jalanõudest. Särk on valmistatud valgest linasest riidest ning varrukatel on kirsipunased mustrid. Pihikseelik ehk sukman valmistati mustast villasest riidest. Esikinnis, varrukaaugud ja alläär kaunistati punase paelaga. Vöö valmistati valgele linasele põhjale , mille peal oli kirsipunane korjatud kiri, keskel lilla, servades roosa ja roheline kitsas triip. Põll tehti lillast õhukesest siidriidest või villasest riidest. Peavöö on valmistatud värvilistest villastest lõngadest. Sukad on kootud valgest või hallist villasest lõngast ning setu naised kannavad nööritavaid poolsaapaid.
Setu meeste riietus koosneb särgist, pükstest, kuuest, pikast kuuest, vööst, kaapkübarast, sukkadest ja jalanõudest. Särk valmistati linasest riidest, mille sisse on tikitud punased jooned ja korjatud kirjad ning mis asuvad särgi krael, allääres, varrukasuus ja küljesiilude otstes. Püksid õmmeldi sinise-valgetriibulisest või punase-sinise-vaögetriibulisest linasest riidest. Kuub valmistati lambavalgest poolvillasest riidest. Kaapkübar on mustjaspruunist või mustast vildist ning sukad on valged, millel on punase, rohelise või lilla lõngaga säärekiri. Mehed kannavad pastlaid või säärsaapaid.


Väga tähtsal kohal on setu naiste seas ka sõled, eriti just kuhiksõlg. Kuhiksõle peamiseks tunnuseks on kahepäine kroonukull sõlesuu all. Sõlesuu kohal on tavaliselt kroon ning mõlemal pool sõlesuud on rosett. Kasutatakse ka laienevate otstega risti ning taimeväädi motiive. Sõled on tavaliselt kujundatud vaba käega ja üsna mitmekesiselt. Setu sõlgede üheks tunnusjooneks on ka nende suurus. Sõlgede läbimõõt ulatub 20 cm - 35,8 cm-ni ning ka sõlgede kõrgus on märkimisväärne, ulatudes väga tihti üle 10 cm. Tavaliselt kannavad sõlgi abielunaised.

Комментариев нет:

Отправить комментарий