четверг, 11 февраля 2010 г.

Setumaa köök

Setusid tuntakse kui ka külalislahket rahvast. Keegi ei lahkunud majast ära tühja kõhuga ning külalisele pakuti alati seda, mida pere ise sõi. Söögilaud oli alati nii rikas, kui seda oli pererahvas.
Setumaal on igal külal oma püha ning kõik need pühad on seotud kirikukalendriga. Pühad on veel samuti seotud ka toitudega.
Setumaa köögis on väga tähtsal kohal paastutoidud. Pikaks paastuks ehk rangels paastuks nimetatakse paastu, mis kestab 7-10 nädalat ning mis lõpeb lihavõttega. Paastu eesmärgiks on vältida liigsöömist, puhastuda, loobuda ebaolulistest toitudest jne. Paastu ajal piima, liha, võid ja nendest valmistatud toite ei sööda. Selle asemel söödi hoopis juurvilju, puuvilju, seeni, marju jne. Paastumise komme on säilinud tänapäevani.
Ka ristsetel on erilised toidud. Sellel päeval söödi erinevaid putrusid, näiteks nagu manna-, tatra-, või tanguputru. Kui tavalistel päevadel valmistati putru veega, siis ristsetel tehti putru piimaga.
Lihavõttepühad tõid rõõmu toidulauale. Sellel päeva söödi muna, kohupiima, leiba, saia, küpsetatud ahjuliha, piirakuid, võid ja sõira. Pühade ajal koksitakse ja kingitakse mune.
PULMATOITUDEKS olid vanasti mannapudõr, süldikala, kapsasupp ja suurmapudõr (kruubipuder). Nendele lisandusid hiljem mitmed erinevad piirakud, sõir ja nisuvatsk. Väga oluline oli ka pulmaleib, milleks oli 30-40 cm läbimõõduga ümmargune rukkileib. Kapsaruug ehk kapsasupp oli pulmapeol kohustuslik toit. On kahte erinevat ruuga: äripäevaruug ja pidoruug. Nende erinevus on selles, et äripäeva kapsasupi sisse pannakse kartulit, aga peolauale tehtavasse kartulit ei panda. Peamine toit pulma- ja teistes peolaudades oli kalasült. Sülti pidi olema nii palju, et kõigi külalistel saaks kõhud ilusasti täis. Sülti pidi olema voolju, s.t. küllaldaselt.
Kalasülti tehti peamiselt ahvenast, kohast, kiisast ja lutsust.
Kuna SÕIR oli ja on ka tänapäevalgi Setumaal väga oluline toit, mida valmistatakse paljudeks tähtpäevadeks, siis mõtlesin, et kirjutan siia ka sõira retsepti.
Sõir:3 lpiima750 g kohupiima5 munaköömneidsoola

Piima ajada keema. Samal ajal panna kaussi kohupiim, millele lisada näpuotsaga köömneid ja veidi soola ning lahti klopitud munad. Segada puulusikaga ühtlaseks massiks. Kui piim on keema tõusnud, panna piima sisse kohupiimasegu. Pidevalt segades kuumutada nõrgal tulel, kuni eraldub vadak, seejärel kallata sõelale. Saadud mass asetada marli sisse, keerata palliks ja panna surutise alla. Paari tunni pärast võtta sõir surutise alt marli seest välja, hõõruda soolaga ja panna külma. Pakkuda kuumade kartulite või rukkileivaga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий