вторник, 9 февраля 2010 г.

Käsitöö ja Ehted.


Käsitöö.

Setu peres tegi peremees voodi, perenaine voodikatted. Kaunis käsitöö avaldub eelkõige setu naise rahvarõivastes. Puna-valgekirju kirjatud/korjatud mustriga särgid koos sukmani musta tooniga on uuem värvikooslus. Vanades setu rahvarõivastes must värv puudus hoopiski.

Kõik vajaminevad kangad kooti telgedel. Kaasavara kirstu pidi tüdruk valmis kuduma suure hulga kindaid. Neid pidi jätkuma ka suurele suguvõsale kinkimiseks, seega kooti kindaid ühtekokku 50-60 paari. Üks vana naine on meenutanud, et karjas käies olid tal alati vardad pihus. Kudus seni, kuni näpud hellaks muutusid. Et näpuotsad saaks paraneda, ei oodatud niisama, vaid võeti kätte heegelnõel ja asuti linikupitse valmistama. Heegeldati kuni sõrm verele kulus, selleks ajaks jõudsid näpud paraneda ja kudumine võis jätkuda.

Tänapäeval on setu värviline pits suur moehitt, kuid mitte igalühel pole oskust ega püsivust sellist ilu luua. Mitte alati pole kodus valmistatut eriliseks peetud. On teada, et sageli olid külatüdrukule uhkuseasjaks hoopis sitsiriidega kaetud särgivarruka randmevärvel – oli see ju tunnistuseks, et peres oli raha ka peenema poekraami ostmiseks.

Setu mehed valmistasid savikausse ja kannusid. Möödunud sajandi algul hakati valmistama ka glasuurpotte ja kausse, mida laatadel vahetati vilja vastu. Potisetud liikusid oma kraamiga ka külast külla, ilmutades müügimeestena piisavalt head kõneosavust. Muuseumikogus leidub setu savikausse, mis kogutud hoopis Viru- või Järvamaalt.

Setu hõbeehted (hõpõkraam) ja eriti suur sõlg oli see, ilma milleta polnud tüdrukul lootustki mehele saada. (Meenutagem siinkohal lauluema Taarka lugu suvisest etendusest).
Ehted.
Ehete rohkus tekitas liikumisel erilise helina, mistõttu läks meeste hulgas käibele väljend: setu naist varem kuuleb, kui teda näeb. Kõige enam oli hõbeehteid noorikutel ja naistel vanuses 18-45 aastat. Sünnitusealise naise ehtekomplekt võis kaaluda 5-6 kg. Tänapäeval võib kõikvõimalikel vabaõhuüritustel näha ka elatanud setu leelonaisi kandmas suurt sõlge. Tegelikkuses võis vanasti kanda taolist ehet vaid fertiilses eas naine ehk siis kuni 45. eluaastani. Tegemist on lihtsalt uue rahvarõivaste kandmise kultuuriga, sest kus siis mujal saab oma kauneid ehteid näidata kui mitte rahvale esinedes.

1 комментарий:

  1. suurt sõlge kandis naine nii kaua kui tal sündis tüdrukust lapselaps
    siis polnud õigust enam seda rinda panna vaid pidi kinkima selle lapselapsele
    tänapäeval on ka 45 aastased väga fertiilses eas
    kes tahab siis ennast nii vara maha kanda;)
    räägi kas sa tead, mida kandsid naised peas siis kui neil oli sukman või kitasnik valge?!

    ОтветитьУдалить